Overwegingen uit de preek over Matteüs 5 : 14 - 16

Zoals beloofd zou ik de 5 overwegingen n.a.v. het evangelie 'Je bent wat Jezus zegt dat hij is' op de website plaatsen. Hier en daar heb ik het iets aangevuld en verhelderd.

De hele preek (waarin de overwegingen aan bod kwamen) over Matteüs 5 : 14 - 16 kan ook als  MP3 gedownload worden. Zie de pagina Preken archief bij 1 september 2013.

Belangrijk is om je bij deze overwegingen niet schuldig te gaan voelen. Denk aan het evangelie: Je bént wat Jezus is.
Wees altijd dankbaar. Ook als je met geen één overweging wat kunt (al lijkt me dat sterk). Wees God ook dankbaar als je bij jezelf juist merkt dat je licht in de wereld van je dorp bent. Weet je dan juist bevestigd door de Heer.

Overweeg op basis van het evangelie van Jezus...

1. ...om te investeren in relaties met mensen die Jezus nog niet kennen.

  • Nodig buren/collega's op je verjaardag/jubilea.
  • Maak vrienden of Facebook. Volg je buren, collega's, interessante mensen. Doe mee met het publieke debat, als je kunt en wilt.

2. ... om daar te zijn waar het slecht of nog niet goed gaat in je dorp.

  • .... om lid te worden of je kind(eren) lid te maken van de club of vereniging die juist nog niet goed draait, of slecht bekend staat. Daar ben je meer nodig dan bij de club die toch al goed draait, of al genoeg gelovigen lid zijn geworden.

3. ... om 'gewone' of 'wereldse' activiteiten net zo goed te vinden als activiteiten voor de kerk.

  • Er is geen verschil tussen de tuin rond de kerk aanharken of de pastorie opknappen en collecteren voor de hartstichting, het organiseren van een buurtbarbecue of een praatje maken met de straatkrantverkoper. Ga bij jezelf te rade als je dat wel zo voelt. Bedenk: Wat geeft je meer het gevoel dat je 'leeft'? Wat is spannender? Minder veilig?

4. ... om te verhuizen uit de Biblebelt. Dit is uiteraard een grote beslissing. Luister goed naar God. Hij zal je roepen als hij dat wil.

  • Verhuis naar de buurt waar geen of weinig christenen wonen. Waar de geestelijke nood (relatief) hoog is. Dat is in de praktijk vaak de stad, al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Ook dorpen kennen achterstandswijken.
  • Doe mee met Simpelkerk. Of overweeg om met anderen een (buurt)kerkje/gemeenschap op te zetten. Het is geen probleem als een dorp 50 kerken kent. (Tim Keller)

5. ... om misschien wel de grootste geestelijke strijd in Barneveld en Voorthuizen aan te gaan.

  • Trek in de wereld van je ger-gem-buren of -collega's. Zie ze als broers en zussen die vaak niet of nauwelijks het bevrijdende evangelie van Jezus (mogen) horen of (mogen) kennen. Trek met ze op, vrij als je in Jezus bent. Ga met de mee naar hun kerk. Misschien wel regelmatig. Probeer ze te begrijpen. Incasseer weerstand. Laat Jezus naast je lopen. Hulp hierbij nodig? Zoek gelovige, kundige mensen in de gemeente. Ook ik ben bereid om je bij te staan.
  • Nodig ger-gemmers (en uiteraard ook anderen die Jezus niet kennen) eventueel uit voor de alpha-cursus die wordt georganiseerd. Wees er bij een uitnodiging van overtuigd dat je al een band met ze hebt. Anders zul je ze eerder afschrikken dan prikkelen.

Activiteiten

25 juni 2019
19:00  ATB'en met Connect
29 juni 2019
15:00  ATB'en met Connect
02 juli 2019
19:00  ATB'en met Connect
06 juli 2019
15:00  ATB'en met Connect
09 juli 2019
19:00  ATB'en met Connect
13 juli 2019
15:00  ATB'en met Connect
16 juli 2019
19:00  ATB'en met Connect
20 juli 2019
15:00  ATB'en met Connect
23 juli 2019
19:00  ATB'en met Connect
27 juli 2019
15:00  ATB'en met Connect

Adres

Van Schothorststraat 24
3772 AX  Barneveld
Telefoon: 0342-490239
 

Predikant sectie Zuid

Vacant

Predikant sectie Noord

Ds. A. Buursema

Missionair predikant

Ds. H.H. van Alten, werkzaam aan het gereformeerd seminarie Kiev, Oekraïne

Tweets @kerkinbarneveld