Welkom

Wij heten u bijzonder welkom bij de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt van Barneveld-Voorthuizen. Op deze site leest u het een en ander over ons als kerk. Wilt u een keertje komen kijken? U bent van harte welkom tijdens onze zondagse kerkdiensten.
Op deze website kunt u zien dat er meer gebeurt dan alleen de zondagse kerkdiensten. Ook door de week hebben we diverse activiteiten.

U denkt misschien: 'Vrijgemaakt?, wat geloven jullie eigenlijk?'.Lees dan hier verder of neem contact met ons op.

 

Hermeneutiek lees- en bespreekgroep

In het kerkblad dat uitkwam op 17 september 2017 schreef ds. De Kimpe op blz. 15 dat hij het boek ‘Gereformeerde Hermeneutiek Vandaag’ had gelezen. Onze dominee ziet er wel wat in om dit boek samen te lezen en te bespreken met anderen, die geïnteresseerd zijn. Tijdens elke avond (1 keer per maand) kunnen we elkaar vragen stellen naar aanleiding van elk hoofdstuk en kunnen we samen naar antwoorden zoeken. Ds. de Kimpe denkt dat dit hele boeiende besprekingen kunnen worden. Elk hoofdstuk staat op zichzelf en dat heeft als voordeel dat het niet bezwaarlijk is als je een keer een avond mist.


Nu sprak ik even met ds. De Kimpe en vroeg hem of deze avonden ook geschikt zijn voor 20-ers en 30-ers en 40-ers. Het lijkt mij namelijk extra waardevol als er tijdens de avonden deelnemers zijn van verschillende leeftijden. En dat dan dus ook de wat jongere gemeenteleden, die ook van wat uitdaging houden, mee praten en mee denken! Ik denk dat de besprekingen dan nog waardevoller kunnen zijn omdat wellicht jongere gemeenteleden een andere kijk op en een andere beleving kunnen hebben bij bepaalde onderwerpen en dan ook andere vragen/ antwoorden hebben dan hun oudere gemeentebroer of zus. Hermeneutiek heeft zijn invloed op en in de kerk en daarom is dit, naar mijn mening, ook iets wat de hele (volwassen) gemeenteleden; en zeker dan ook de jongere gemeenteleden aangaat.

Wat is hermeneutiek?

Ging het bij hermeneutiek vroeger alleen om het uitleggen en toepassen van de Bijbel, tegenwoordig omvat hermeneutiek meer. Wat betekent de Bijbel? Maar ook: wie is God, wie ben ik en wat is mijn wereld in het licht van de Bijbel? Overal verstaan en interpreteren we. In dit boek - ‘Gereformeerde Hermeneutiek Vandaag’ - wordt hermeneutiek breed opgevat, als kritische bezinning op verstaansprocessen. Daarom gaat hermeneutiek ook over godsbeeld, zelfbeeld en wereldbeeld. Dit levert een scala aan perspectieven op met in het slothoofdstuk een beweging terug naar de gereformeerde theologiebeoefening. Want ook in de theologie zelf gaat het om één grote hermeneutische beweging, die dienstbaar wil zijn aan een door de Geest geheiligd verstaan.

Een voorbeeld

In Psalm 128 lezen / zingen we: "Zie, hoe uw vrouw mag bloeien / een wijnstok, groen en fris / en als olijven groeien / uw zonen rond uw dis." Velen in de kerk lezen en zingen dit frank en vrij mee. Maar soms zit er een echtpaar in de kerk dat zegt: wij vinden dit moeilijk; we zingen dit liever niet.” Zij kregen in hun huwelijk geen kinderen. De ene Bijbeltekst is voor de één prima, voor de ander pijnlijk. Dat heeft alles te maken – niet met wat er in de Bijbel staat, maar – met wie je zelf bent en wat je hebt meegemaakt. Die wisselwerking tussen wat er staat en hoe het bij jou binnenkomt – dat is hermeneutiek. Dat verschil tussen de één, die datgene wat hij leest, prima vindt, en de ander, die er juist weerstand bij voelt – dat is hermeneutiek. Dat ‘wil’ de hermeneutiek onderzoeken: wat gebeurt er allemaal tussen tekst en hoorder?

Hoe nu verder

Als het je wat lijkt, ook als je niet aan alle avonden denkt, maar aan een paar, of als je gewoon een keer binnen wilt lopen om te kijken wat het is; geef het dan svp aan ds. de Kimpe door. Dit kan mondeling, telefonisch of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als je het boek wilt aanschaffen kun je dat via Bert Wisse doen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De eerste avonden zijn op: maandag 6 november, maandag 27 november en maandag 18 december 2017. Elke avond start om 20.00 uur in De Burcht.

Groeten van ds. De Kimpe en Bert Wisse.

ps. wil je wel mee doen, maar zijn de kosten van het te kopen boek (€25,45) eigenlijk te veel veel voor jou? Geef dit dan gerust even door, dan gaan we daar een oplossing voor vinden.

Adres

Van Schothorststraat 24
3772 AX  Barneveld
Telefoon: 0342-490239
 

Predikant sectie Zuid

Ds. G.F. de Kimpe

Predikant sectie Noord

Ds. A. Buursema

Missionair predikant

Ds. H.H. van Alten, werkzaam aan het gereformeerd seminarie Kiev, Oekraïne

Tweets @kerkinbarneveld